Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Μύθοι και αλήθειες για τη γιόγκα (Μέρος Β')


Όπως είδαμε και στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, πολλοί είναι οι μύθοι που επικρατούν γύρω από τη γιόγκα, ωστόσο...

εγώ είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να διαχωρίσετε τον μύθο από την αλήθεια και να βάλετε ένα τέλος μια και καλή στις παραφιλολογίες που ενδέχεται να ακούτε εδώ και χρόνια σχετικά με το θέμα.

ΜΥΘΟΣ No 6: Η γιόγκα δεν αποτελεί  ολοκληρωμένο τρόπο εκγύμνασης του σώματος. Είναι περισσότερο ένα είδος χορού.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τη γιόγκα γυμνάζει κανείς όλους τους μύες του σώματός του, ακολουθώντας μια σειρά ασκήσεων μαζί με τη συστηματική αναπνοή.

Η αναπνοή συγχρονίζεται με κάθε κίνηση του σώματος, ενώ σε συνδυασμό με τις διάφορες στάσεις, γυμνάζονται όχι μόνο όλοι οι μύες, αλλά και τα εσωτερικά όργανα.

Οι στάσεις της γιόγκα δυναμώνουν το σώμα προσφέροντας του αντοχή, ισορροπία και ευλυγισία, στοιχεία που συνθέτουν μία δομημένη και πλήρη άσκηση για κάθε τύπο σώματος.

ΜΥΘΟΣ No 7: Η γιόγκα είναι μοναχική δραστηριότητα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γιόγκα είναι μία δραστηριότητα που ενώνει όλους τους ανθρώπους, καθώς το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι ένα στρώμα και ένα πλατύ χαμόγελο.

Κάθε χρόνο διεξάγονται πολλές δημοφιλείς και πολυπληθείς διοργανώσεις, τα λεγόμενα «Yoga Events», σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

ΜΥΘΟΣ No 8: Η γιόγκα είναι για συγκεκριμένες ιδιοσυγκρασίες ανθρώπων.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γιόγκα δεν απευθύνεται πλέον μόνο στους «ψαγμένους» ή τους «εναλλακτικούς» τύπους.

Στη Βόρεια Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει πλέον μια ευχάριστη τακτική δραστηριότητα για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και συνεχίζει να διαδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς. 

Η γιόγκα είναι για όλους όσους έχουν κουραστεί από τα συνηθισμένα συστήματα εκγύμνασης του σώματος – νέους, φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρηματίες, νοικοκυρές, μητέρες, συνταξιούχους, ηλικιωμένους, ακόμα και παιδιά.

ΜΥΘΟΣ No 9: Η γιόγκα είναι ένα είδος θρησκείας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γιόγκα δεν έχει καμία σχέση ή ανάμειξη με οποιαδήποτε θρησκεία.

Απλά, στο παρελθόν, ήταν έμμεσα συνυφασμένη με τις ανατολικές φιλοσοφίες και θρησκευτικές τάσεις, επειδή (α) οι μοναχοί διαφόρων τοπικών θρησκειών και φιλοσοφικών ρευμάτων στην Ινδία τη χρησιμοποιούν για τις ευεργετικές της ιδιότητες (ευεξία, άσκηση και αυτοσυγκέντρωση) και (β) επειδή έγινε γνωστή στον Δυτικό κόσμο από τους κατοίκους των δυτικών χωρών που την ασκούσαν, οι οποίοι ενστερνίζονταν ανατολικά φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα.

ΜΥΘΟΣ No 10: Η γιόγκα πρέπει να γίνεται μόνο το πρωί.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπως και κάθε είδος άσκησης, καθένας μπορεί να επιλέγει να κάνει γιόγκα στον ελεύθερό του χρόνο.

Συνήθως, όταν η γυμναστική γίνεται το πρωί, το σώμα ξυπνάει και αποκτά πολλή ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Έτσι ακριβώς και η γιόγκα μπορεί μεν να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη αν γίνει νωρίς το πρωί, αυτό, ωστόσο, δεν είναι αναγκαία, ούτε απαραίτητη προϋπόθεση.

ΜΥΘΟΣ No 11: Μετά από ένα μάθημα γιόγκα δεν πρέπει να κάνει κανείς τίποτε άλλο πέρα από χαλάρωση και ξεκούραση, ενώ δεν πρέπει την ίδια ημέρα να κάνει και κανενός άλλου είδους άσκηση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Την ενέργεια που αποκτά κανείς μετά από ένα μάθημα γιόγκα δεν τη χάνει και μπορεί να συνεχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα του προσφέρει ευχαρίστηση – είτε να συνεχίσει τη γυμναστική, κάνοντας, για παράδειγμα, αερόβια άσκηση ή κολύμπι ή ακόμα και να βγει να διασκεδάσει. 

ΜΥΘΟΣ No 12: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής, να αφιερωθούν στη γιόγκα και να απομονωθούν από τις καθημερινές συνήθειες και εκδηλώσεις.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Στόχος του καθενός θα πρέπει να είναι να εμπλουτίσει τις χαρές της ζωής του με τη γιόγκα και όχι να τις στερηθεί εξαιτίας της. 

Κανείς δεν πρέπει να αποξενωθεί επειδή κάνει γιόγκα. Η γιόγκα είναι ένας ξεχωριστός τρόπος να γυμνάσει κανείς σώμα και νου, χωρίς να χρειάζεται να απομονωθεί από την κοινωνία. 

ΜΥΘΟΣ No 13: Για να ξεκινήσει κανείς μαθήματα γιόγκα θα πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία ή να είναι σε καλή φυσική κατάσταση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ηλικία και η φυσική κατάσταση δεν είναι λόγοι που θα έπρεπε να εμποδίζουν ένα άτομο άνω των 50 ή 60 ετών, ή ακόμα και κάποιον με αρκετά περιττά κιλά, να συμμετέχει δημιουργικά σε μία τάξη γιόγκα.

Απλά, εάν κάποιος ξεκινήσει γιόγκα από μικρή ηλικία, το σώμα του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ευλυγισία και δύναμη.

Επίσης, αν ένας άνθρωπος με περιττά κιλά αρχίσει να συμμετέχει σε μαθήματα γιόγκα, θα αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και βλέπει τα πράγματα – με αποτέλεσμα να αρχίσει να αλλάζει και τις κακές συνήθειες που τον οδήγησαν στην απόκτηση των περιττών κιλών.

ΜΥΘΟΣ No 14: Η γιόγκα γιατρεύει ασθένειες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γιόγκα δεν αποτελεί ιατρική αγωγή, ούτε εναλλακτικό τρόπο ίασης ασθενειών.

Έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι είναι αρκετά ωφέλιμη σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ότι συνεισφέρει πολύ θετικά σε περίπτωση που ακολουθείται κάποια θεραπευτική αγωγή.

Είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική στο να ανακουφίζει από ορισμένες παθήσεις, από πόνους στη πλάτη, προβλήματα στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και διαταραχές λόγω άγχους, έλκους, κρίσεων πανικού ή κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου