Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Μύθοι και αλήθειες για τη γιόγκα (Μέρος Α')

Η γιόγκα είναι ένα σύστημα σωματικής, ψυχικής και πνευματικής πειθαρχίας, το οποίο προέρχεται από την αρχαία Ινδία και στόχος της είναι...

η επίτευξη μιας κατάστασης τέλειας πνευματικής διορατικότητας και ηρεμίας.

Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια, κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από τη γιόγκα, οι οποίοι, πολλές φορές, μπορεί να αποτελέσουν ανατρεπτικό παράγοντα στην επιθυμία κάποιων ανθρώπων να ασχοληθούν με αυτήν.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να διαχωρίσουμε τον μύθο από την αλήθεια και να δούμε τη γιόγκα με άλλο μάτι.

ΜΥΘΟΣ Νο 1: Δεν επιτρέπεται να πιει κανείς νερό κατά τη διάρκεια του μαθήματος, γιατί "σβήνει" την ενέργεια.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα επιτρέπεται να πιεί κανείς μικρές γουλιές νερό – αρκεί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου – καθώς είναι αδύνατο να επηρεαστεί η ενέργεια κάποιου τόσο εύκολα, πόσο μάλλον να "σβήσει"!

ΜΥΘΟΣ No 2: Όταν οι γυναίκες είναι αδιάθετες, δεν ενδείκνυται να συμμετέχουν σε μάθημα γιόγκα ή δεν επιτρέπεται να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες στάσεις της.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γιόγκα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση, τη διάθεση και τις αντοχές του σώματος του καθενός.

Ακόμα κι όταν οι γυναίκες είναι αδιάθετες, επιτρέπονται όλες οι στάσεις της γιόγκα, εφόσον, βέβαια, οι ίδιες δε νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της εκάστοτε στάσης ή δεν έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή στον κύκλο της περιόδου τους.

Σε αντιπαράθεση, μάλιστα, του συγκεκριμένου μύθου, υπάρχουν αρκετές στάσεις στη γιόγκα, οι οποίες καταπραΰνουν και βοηθούν στους πόνους της περιόδου.

ΜΥΘΟΣ No 3: Όταν έχει πανσέληνο δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς γιόγκα, γιατί μπορεί ακόμα και να τραυματιστεί.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Γιόγκα μπορεί κανείς να κάνει όλες τις ημέρες του μήνα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Ένας τραυματισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε μέρα του μήνα εάν δεν είναι κανείς προσεκτικός και πιέζει το σώμα του, καθώς, επίσης, και όταν δεν έχει κάνει την κατάλληλη προθέρμανση για κάποιες συγκεκριμένες στάσεις.

ΜΥΘΟΣ No 4: Η γιόγκα επιλέγεται κυρίως από γυναίκες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κατά γενική ομολογία, σε μία τάξη γιόγκα, η πλειοψηφία αποτελείται, συνήθως, από γυναίκες.

Αυτό, όμως, συμβαίνει επειδή, στατιστικά, οι γυναίκες διαθέτουν λίγο περισσότερο χρόνο για την περιποίηση του εαυτού τους, αναζητούν διαφορετικούς τρόπους άσκησης και είναι, γενικά, περισσότερο ευλύγιστες σε σχέση με τους άντρες.

Οι άντρες, ωστόσο, έχουν δύναμη, η οποία τους βοηθάει να αντισταθμίσουν τη μικρότερη ευλυγισία τους.  Άλλωστε, η ιστορία και η προέλευση της γιόγκα είναι από άνδρες μοναχούς στην Ινδία, όπου και πρόκειται για μία κατεξοχήν αντρική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότεροι άνδρες στις Δυτικές χώρες ανακαλύπτουν και αγαπούν τη γιόγκα, κάνοντάς την απαραίτητο κομμάτι της ζωής τους για άσκηση και ευεξία.

ΜΥΘΟΣ No 5: Για να μπορέσει κανείς να κάνει γιόγκα, θα πρέπει να έχει πολλή ευλυγισία και δύναμη.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δύναμη και η ευλυγισία δεν είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος σε μία τάξη γιόγκα, αλλά δευτερεύοντα οφέλη, τα οποία αποκτώνται σταδιακά μέσω της άσκησης και της πρακτικής.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες για τη γιόγκα (Μέρος Β')

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου